Hva er modus 1, 2, 3 og 4?

I ladestandarden er lading delt inn i en modus som kalles «mode», og denne beskriver blant annet graden av sikkerhetstiltak under lading.
Lademodus – MODE – sier kort fortalt noe om sikkerhet under lading.På engelsk kalles disse lademoduser, og betegnelsene er gitt av The International Electrotechnical Commission under standarden IEC 62196. Disse uttrykker sikkerhetsnivået og den tekniske utformingen av ladningen.
Modus 1 – Brukes ikke av moderne elbiler
Dette er den minst sikre ladningen, og den krever at brukeren har oversikt over ladningen og hvilke risikofaktorer som kan spille inn.Moderne elbiler, med Type 1- eller Type 2-bryter, bruker ikke denne lademodusen.

Mode 1 betyr normal eller langsom lading fra vanlige stikkontakter som Schuko-typen, som er vår vanlige husholdningskontakt i Norge.Industrielle koblinger (CEE) kan også brukes, dvs. de runde blå eller røde koblingene.Her kobles bilen direkte til strømnettet med en passiv kabel uten innebygde sikkerhetsfunksjoner.

I Norge inkluderer dette lading av 230V 1-fasekontakt og 400V 3-fasekontakt med ladestrøm på inntil 16A.Kontaktene og kabelen må alltid være jordet.
Modus 2 – Saktelading eller nødlading
For Mode 2-lading brukes også standard kontakter, men den lades med en ladekabel som er semi-aktiv.Det betyr at ladekabelen har innebygde sikkerhetsfunksjoner som delvis håndterer risikoen som kan oppstå ved lading.Ladekabelen med stikkontakt og «utkast» som følger med alle nye elbiler og plug-in hybrider er en Mode 2 ladekabel.Denne kalles ofte en nødladekabel og er beregnet på å brukes når ingen annen bedre ladeløsning er tilgjengelig.Kabelen kan også brukes til vanlig lading dersom kontakten som brukes oppfyller kravene i standarden (NEK400).Dette anbefales ikke som en perfekt løsning for vanlig lading.Her kan du lese om sikker lading av elbil.

I Norge inkluderer Mode 2 lading av 230V 1-fasekontakt og 400V 3-fasekontakt med ladestrøm på opptil 32A.Kontaktene og kabelen må alltid være jordet.
Modus 3 – Normal lading med fast ladestasjon
Modus 3 inkluderer både langsom og raskere lading.Kontroll- og sikkerhetsfunksjonene under Mode 2 er da integrert i en dedikert ladekontakt for elbiler, også kjent som en ladestasjon.Mellom bilen og ladestasjonen er det en kommunikasjon som sørger for at bilen ikke trekker for mye strøm, og at det ikke legges spenning på hverken ladekabelen eller bilen før alt er klart.

Dette krever bruk av dedikerte ladekontakter.Ved ladestasjonen, som ikke har fast kabel, skal det være Type 2-kontakt.På bilen er det Type 1 eller Type 2. Les mer om de to kontakttypene her.

Mode 3 muliggjør også smarthusløsninger dersom ladestasjonen er forberedt på dette.Da kan ladestrømmen heves og senkes avhengig av annet strømforbruk i huset.Ladingen kan også bli forsinket til det tidspunktet på døgnet da strømmen er billigst.
Modus 4 – Hurtiglading
Dette er DC hurtiglading med spesiell ladeteknologi, som CCS (også kalt Combo) og CHAdeMO-løsningen.Laderen er da plassert i ladestasjonen som har en likeretter som lager likestrøm (DC) som går direkte til batteriet.Det er kommunikasjon mellom elbilen og ladepunktet for å kontrollere ladingen, og for å gi tilstrekkelig sikkerhet ved høy strøm.


Innleggstid: 17. mai 2021